line
ARMAND VAN ASSCHE
 home      levensloop      foto's      uitgaven      kinderpoëzie      hommage & lezingen      wedstrijd      contact    
line
ARMAND VAN ASSCHEPRIJS VOOR JONGE DICHTERS 2015
Armand Van Asscheprijs 2015
Ophélie Vernimmen wint de Armand Van Asscheprijs 2015 voor jonge dichters

De Armand Van Assche poëzieprijs voor zeer jonge dichters - 8 tot 13 jaar – is een begrip in het Waasland. De poëzieprijs kreeg net als vorig jaar een plaatsje in de wedstrijd van de Sint-Niklase Kinderstadsdichter. Een jury selecteerde naast een originele lofzang op de stad ook een gedicht dat in het oog springt voor de Armand Van Asscheprijs. Deze prijs, bestaande uit een selectie poëziebundels samengesteld en geschonken door het Poëziecentrum in Gent, wordt uitgereikt door Erika De Cuyper, weduwe van Armand Van Assche, aan Ophélie Vernimmen met haar gedicht “Elke dag”.

 

Armand Van Assche (°1940) overleed onverwacht op 27 augustus 1990. Naast dichter, was hij ook poëziecriticus, amateurfotograaf, wetenschapper …  Sedert 1980 was hij docent didactiek en empirische literatuurwetenschap aan de KULeuven. Hij was ook zeer bevlogen als docent in de O.-L.-V. Presentatie waardoor hij een blijvende indruk naliet op zijn leerlingen. Daarnaast bleef hij zelf continu verder studeren en gaf hij geregeld lezingen.

    

 Armand Van Asscheprijs 2015

   
De prijs werd op zondag 21 juni 2015 op het stadhuis van Sint-Niklaas uitgereikt. Ophélie is 13 jaar en komt uit Waasmunster, zij is heel erg creatief, en houdt van dansen, fotografie, lezen, schrijven en tennis. Haar gedicht “Elke dag” is een heel erg bewogen gedicht dat aandacht heeft voor het onrecht in de wereld. Het mooi opgebouwde gedicht, de contrasten, de boodschap en oprechte einde kon de jury heel erg bekoren wat resulteerde in de toekenning van de prijs aan Ophélie. Ophélie schreef het gedicht naar aanleiding van een reportage op het Journaal over oorlogsgebieden in de wereld en zette het beeld dat in haar hoofd bleef hangen meteen om in poëzie.

   
 Armand Van Asscheprijs 2015
line